Uw vacaturetekst schrijven vanuit de wensen van de kandidaat

Om de ideale kandidaat te vinden voor jouw vacature, is het uiteraard belangrijk om een wervende vacaturetekst te maken. Maar voor je begint met schrijven, helpt het om eerst de wensen van de potentiële kandidaat in kaart te brengen. Zo kun je je vacaturetekst nog aantrekkelijker maken voor de doelgroep die je zoekt.
Denken vanuit de doelgroep is cruciaal.
Wie denkt vanuit de wensen van de doelgroep, kan veel makkelijker de juiste kandidaat aantrekken. Want door te mikken op wat jouw ideale kandidaat belangrijk vindt in een baan word jij vanzelf een aantrekkelijkere werkgever.
Het gaat er namelijk niet alleen om wat de kandidaat kan, maar ook wat jij te bieden hebt.
Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in een baan? Dat verschilt uiteraard per persoon, maar in grote lijnen vallen er wel patronen waar te nemen. Zo zullen accountmanagers eerder geprikkeld worden door een fijne leaseauto, terwijl een secretaresse wellicht meer waarde hecht aan een prettige werksfeer of een goed pensioen.
Maar in plaats van afgaan op stereotypen en je onderbuik, kun je het beter eerst even onderzoeken. We geven je daarvoor 6 manieren:
6 manieren om doelgroepdata te achterhalen
1 – Jouw eigen medewerkers
Vraag aan je eigen werknemers wat zij belangrijk vinden in hun baan en waarom zij het juist prettig vinden om bij jouw bedrijf te werken. Is dat het salaris, de werksfeer, de specifieke projecten, de opleidingsmogelijkheden? Het is wel belangrijk om dit te vragen aan werknemers in een vergelijkbare functie als waar je voor zoekt.
2 – Feedback van kandidaten
Mocht je kandidaten vinden die uiteindelijk geen interesse blijken te hebben, vraag dan ook eens waarom dat zo is. Wat is de reden dat ze toch niet voor jouw bedrijf kiezen? Daar kunnen soms ook verrassende antwoorden bijzitten die inzicht geven in de wensen van de doelgroep die je werft. Misschien noemen ze wel iets wat jij wel biedt, maar niet genoeg hebt benadrukt.
3 – Marketing-/communicatieafdeling
Heb je een marketing-/communicatieafdeling, dan kun je daar ook eens te rade gaan. Zij weten ook vaak al veel af van de doelgroep die past bij jouw bedrijf. Meestal hebben zij daar al wel rapporten over liggen die je zo kunt inzien.
4 – DoelgroepDashboard
Een mooie tool om inzicht te krijgen in jouw doelgroep is het DoelgroepenDashboard van Intelligence Group. Het geeft onder andere aan wat bepaalde doelgroepen belangrijk vinden in een baan en wat hun beweegmotieven zijn. Zo weet je precies welke pullfactoren je moet benadrukken in de tekst. De tool is wel betaald.
5 – Zoekmachines
Ook Google biedt altijd wel uitkomst (en is gratis). Zoek bijvoorbeeld naar bestaande doelgroepanalyses die beschikbaar zijn. Let er wel op dat je Nederlandstalige onderzoeken gebruikt. De wensen van werknemers in het buitenland kunnen weer heel anders zijn.
6 – Kijkje bij de buren
Ben je een kleine onderneming met weinig budget en zonder marketingafdeling? Kijk dan eens welke pullfactoren de grote bedrijven uit jouw vakgebied in hun vacatures hebben staan. Dikke kans dat zij hier onderzoek naar hebben gedaan. Op zich kan het ook goed zij om juist af te wijken en je eigen koers te varen, maar je weet nu in elk geval wel wat werkt.
Wees wel oprecht
Uiteraard moeten de gevonden pullfactoren wel overeenkomen met wat jij als bedrijf te bieden hebt. Als salaris belangrijk wordt gevonden door jouw doelgroep, terwijl jij geen extreem hoge vergoedingen biedt, dan is het niet verstandig om dat te hard te gaan roepen. Dan trek je mensen aan die dan alsnog afhaken, met alle tijdsverlies en frustratie aan beide kanten als gevolg.
Maar het kan ook juist een trigger zijn om eens in de spiegel te kijken. Als sfeer (of maatschappelijk betrokkenheid of duurzaamheid) voor jouw doelgroep belangrijk is, terwijl je daar eigenlijk niet zoveel aan doet, dan kun je daar wellicht toch ook wat meer aandacht aan schenken. Ook leuk voor de huidige werknemers die immers ook tot je doelgroep behoren en die je niet graag kwijt wilt.