Zo maak je je vacatures (straks) beter vindbaar in Google
Veel werkzoekenden gebruiken Google om op zoek te gaan naar een baan. Alleen al op het trefwoord ‘vacatures’ wordt maandelijks ruim 100.000 keer gezocht, nog los van de combinatie met de juiste functie. Als bedrijf wil je dan natuurlijk graag bovenaan komen met jouw vacature. Dat was alleen nooit echt makkelijk. Zeker niet als klein of middelgroot bedrijf. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.
Wie nu bijvoorbeeld zoekt op ‘SAP Consultant vacature’ ziet dat de eerste pagina van Google voornamelijk wordt ingenomen door de grote vacaturesites als Monsterboard en een aggregator als Indeed. Die hebben immers veel bekendheid én constant vacatures voor deze functie waardoor ze eigenlijk altijd wel bovenaan staan en in totaal de hele eerste pagina van Google in beslag nemen.
Scoren in Google met je vacatures als gemiddeld bedrijf (zonder gebruik te maken van de grote partijen) was dus altijd erg lastig. Hoeveel SEO-inspanning je ook deed. We schreven daar eerder over. Maar daar lijkt binnenkort verandering in te komen. Tenminste als we in Nederland ook de Google Job Search Experience krijgen die inmiddels al in Amerika en een aantal andere landen is uitgerold. Daarin neemt Google de rol als job aggregator over en toont alle vacatures in een speciaal overzicht waarop ook gefilterd kan worden.
Wat is er anders?
Op het eerste gezicht is er weinig verschil met de situatie als die nu is. Google baseert zich immers nog steeds op de vacatures die geplaatst worden op internet en toont in eerste instantie slechts de beste 3 opties en wie doorklikt nog eens een pagina met de 10 beste opties.
Maar doordat Google nu speciale filters toevoegt aan de zoekopdracht, verandert het spel volkomen. Een gebruiker (werkzoekende) zal nu niet snel genoegen nemen met de eerste resultaten die Google toont en altijd willen verfijnen naar zijn of haar specifieke wensen zoals
- Locatie (in kilometers vanaf zijn of haar woonplaats)
- Type functie
- Dienstverband
- Reistijd
Het gevolg is dat er nu hele andere vacatures tevoorschijn komen die anders nooit een kans maakten om op te vallen in Google. Omdat ze weggestopt lagen op de pagina’s ver achter pagina 1 (daar waar niemand komt). Slechts 1 simpele filter (bijvoorbeeld op locatie) legt al een heel nieuw veld aan vacatures bloot. Goed nieuws voor Google-gebruikers, die nu veel gerichter kunnen zoeken via Google, maar natuurlijk ook voor bedrijven die nu ineens weer kunnen opvallen via Google.
8 tips om je vacatures beter vindbaar te maken
Toch moet je er als bedrijf nog wel wat voor doen om op te vallen in Google. Want ook na filtering wil je natuurlijk zo hoog mogelijk komen. We geven hiervoor enkele tips en voorwaarden.
1 – Gebruik structured data
Dit is geen tip maar een absolute voorwaarde. Google neemt alleen pagina’s met vacatures op in zijn overzicht als die gebruik maken van structured data. Structured data is in het kort de code die beschrijft waar de pagina over gaat en welke belangrijke informatie het bevat. Meer informatie over structured data. Voor pagina’s met vacatures vereist Google dat er in minimaal in die codes informatie staat over:
- De functietitel
- De naam van het bedrijf
- De locatie
- De datum van de vacatureplaatsing (en liefst ook tot wanneer het loopt)
Bekijk hier het hele overzicht van de structured data voor vacatures.
2 – Kies een goede functietitel
Bij het beschrijven van de functietitel vereist Google ook dat je alleen de adequate benaming van de functie mag noemen. Dat wil zeggen dat er geen extra informatie aan toegevoegd mag worden zoals locatie, salaris of andere wervende termen.
Dus niet: ‘SAP developer die veel geld wil verdienen’
Ook niet: ‘Marketing Manager in Den Bosch’
Wel: ‘Online Marketeer’
Het maakt op zich niet uit hoe de titel bij jou intern heet en of dat de algemene benaming is. Google snapt dat sommige functies in verschillende bedrijven anders worden genoemd en gebruikt machine learning om dit te blijven begrijpen.
Toch kan het geen kwaad om de meest gangbare term te gebruiken waar meest op gezocht wordt. Al is het maar omdat de werkzoekende jouw vacature eerder zal herkennen als een goede match.
3 – Gebruik zoveel mogelijk filters
Google heeft nog een paar filters die niet vereist zijn. Te weten:
- Salaris
- Dienstverband (fulltime/parttime/stage/etc)
Deze filters zijn dus niet verplicht om te gebruiken, maar het is wel raadzaam om te doen als je hoog wil scoren. Want als werkzoekenden deze filters hanteren verschijnt jouw vacature niet als je niks hebt ingevuld. Hoe rijker jouw vacature, hoe groter de kans op een (hoger) plekje in Google en op een match. Zie ook volgend punt.
4 – Schrijf een innovatieve vacaturetekst
Naast het invullen van de structured data moet je uiteraard ook nog een volledige vacaturetekst maken voor de gewone lezer. En net als bij het hoog willen laten scoren in Google van andere webpagina’s helpt het hierbij om zoveel mogelijk relevante informatie te geven. Hoe beter jij uitlegt waar de functie over gaat, hoe beter jij aansluit bij de zoekvraag van de gebruiker. En dat is wat Google wil.
Maak je er dus niet te makkelijk vanaf met te weinig informatie. Vertel duidelijk wat de inhoud van de functie is en wat de gewenste vaardigheden zijn.
5 – Maak en sitemap (en meld aanpassingen)
Om je vacature goed vindbaar te maken voor de Googlebot (de robot die alle pagina’s opzoekt en indexeert) is het raadzaam om een goede sitemap te maken en om Google te informeren als er iets verandert. Google beveelt dat ook aan. Zeker bij vacatures wil je namelijk niet dat het te veel dagen duurt voordat de Googlebot weer eens een keertje langskomt. Al die tijd zal jouw nieuwe vacaturepagina dan niet vindbaar zijn. Meer informatie over het maken van een site en het melden aan Google.
6 – Vergeet linkjes niet
Om de Googlebot nog meer te helpen, kan het zeker geen kwaad om te zorgen dat er meerdere linkjes vanaf andere pagina’s lopen naar jouw vacaturetekst. Dat kunnen interne linkjes zijn vanaf jouw eigen site (bijvoorbeeld vanaf de werkenbijsite, je homepage of vanuit een blog) maar ook backlinks vanaf websites van derden. De Googlebot vindt jouw vacature dan ook als hij op een andere site is.
En niet alleen dat: als andere sites naar jouw vacature verwijzen is dat voor Google een signaal dat die vacature waardevol is. Het valt aan te nemen dat Google dan ook meer waarde aan jouw vacature toekent en hem hoger plaatst in de rankings. Net zoals ze dat momenteel met gewone pagina’s doen.
En al zou het de positie in Google niet verhogen, dan verhoogt het natuurlijk wel de kans dat de gewone werkzoekende jouw vacature ziet. En daar gaat het natuurlijk vooral om.
7 – Zorg dat je vacaturepagina mobielvriendelijk is (en snel)
Google vindt het belangrijk dat webpagina’s mobielvriendelijk zijn. Voor de pagina’s met vacatures zal dat niet anders zijn. Het valt daarom te verwachten dat vacatures die dat niet zijn, minder goed zullen scoren in de Google Job Search Experience.
Hetzelfde geldt voor snelheid, wat bij een slechte mobiele site nogal snel het geval is. Sites die te traag laden worden minder goed beoordeeld. Nog los van het feit dat je je gebruikers ermee wegjaagt als ze langer dan drie seconden moeten wachten tot de pagina verschijnt.
8 – Maak gebruik van bekende namen
Tot slot valt aan te nemen dat Google websites met een hogere internetbekendheid sneller een hoge plek zal toekennen dan websites die minder bekendheid hebben. Dit is een van de redenen om je vacature toch ook nog steeds te blijven posten op gerenommeerde vacaturesites als Monsterboard. Niet alleen lift je zo mee op de bekende domeinnaam, je weet ook dat het goed zit op het gebied van mobielvriendelijkheid en snelheid (zie vorige punt).
Daarbij weet je dat alle velden voor structured data vanzelfsprekend goed zijn ingevuld volgens de Google standaarden en dat de Googlebot voortdurend langskomt (waardoor je vacature snel wordt geïndexeerd).
Daarnaast vergroot je je kans op vindbaarheid ook nog eens, omdat nog altijd meer mensen via vacaturesites zoeken dan direct via Google. Je hebt zo het beste van twee werelden.
Pak nu je al je voorsprong
Bovenstaande tips kun je nu al toepassen. Op het moment dat Google dan naar Nederland komt met de Google Job Search Experience, zijn jouw vacatures er al klaar voor. Plaats je je vacatures nu op Monsterboard dan ben je er helemaal zeker van dat alles meteen goed vindbaar is zodra de Google Job Search Experience hier actief is. Je pakt dan meteen een mooie voorsprong op je concurrentie.